Vaše kupatilo | Kupatilska rasvjeta je važna

Da li ste ikada primjetili koliko vremena provodimo u kupatilu? Širom svijeta, prosijek je, prema statistici, nešto više od sat vremena, i to ako računamo samo tuširanje.

Zato je potpuno logično da ovu intimnu prostoriju pretvorimo u nama savršen ambijent, koji je funkionalan, ali i opuštajući.

 

Uređenje kupatila po našoj mjeri

Bez obzira da li više volite brzo tuširanje jer ste u stalnoj žurbi, ili uživanje u dugim, opuštajućim kupkama, bitno je da u kupatilu imate funkcionalane, ali lijepo izabrane elemente koji će dočarati vaš lični stil. 

Moda u enterijerima se stalno mijenja, i sasvim je logično da i vi želite eksperimetisati sa različitim stilovima. Ali treba imati na umui da trendovi traju kratak period, a i vaš ukus se može promijeniti u narednih nekoliko godina. Stoga ako želite mijenjati stilove, najbolje je da izaberete glavne elemente u neutralnim tonovima, a mijenjate boju peškira, kupatilskog posuđa, ili tepiha.

 

Poseban dio dana zahtijeva različito kupatilsko osvjetljenje

Sa funkcionalne tačke gledišta, praktičnije je koristiti različite nivoe osvetljenja za svetiljke za kupatilo i tako zadovoljiti različit dio dana. Sa odgovarajućim lampama i rasvjetnim elementima, pojedinačne oblasti u prostoriji se tada mogu dobiti odgovarajuće osvjetljenje.

Ako ujutru dođete pospani u kupatilo, prigušeno svjetlo je svakako prijatnije od blistavog reflektora, a čak i noću diskretno osvetljenje je dovoljno da se snađete. Ako je, pak, u pitanju šminkanje ili brijanje, potrebno je jače na ogledalu, dok je recimo prigušeno svjetlo idealno za opuštanje u kadi. 

Prilikom izbora sijalica za kupatilo bitna je i veličina prostorije, i da li postoji prirodni izvor svjetlosti. U kombinaciji sa svjetlom spolja, slika u ogledalu često izgleda potpuno drugačije uz dodatno osvjetljenje.

Bezbjednost na prvom mjestu

Nije uvijek potrebno redizajnirati cijelo kupatilo da bi se postigao “vau efekat”. Često je dovoljno koncentrisati se na pojedinačne detalje. Na primjer, možete instalirati  plafonsko osvjetljenje sa mogućnošću zatamnjivanja, ili na model sa promjenom boje. Usudite se biti kreativni, ali ne zaboravite na bezbjednost.

Bez obzira da li ste svoje kupatilo opremili na moderan, klasičan ili neutralan način, jedna stvar ostaje ista. U ovoj prostoriji postoje sigurnosne zone (IP zone) koje se moraju ispoštovati.. U svakoj zoni, ulazak stranih predmeta u vaše svjetiljke je različito zaštićen. Oni odgovaraju različitim oblastima upotrebe u vašem kupatilu i ukazuju koje lampe možete ili treba da koristite ovde. Ukupno, postoje tri različite IP zone.

Sve počinje u IP zoni 0. Ovo odgovara unutrašnjosti kade i podnoj površini tuša. Pri čemu se 10 cm visine zida dodaje površini poda tuša / tuš kade.

Detaljno se upoznajte sa IP Zonama 

IP zona 1 se direktno povezuje sa zonom 0 i proteže se naviše na visinu od 2,25 m. Ova vrijednost se mjeri pravo nagore od tla. Veličina otiska kade ili tuša se ovde smatra granicom. Ako imate tuš bez tuš kade, potrebno je posmatrati rastojanje od 120 cm do glave tuša kao ograničenje. 

Ovde je preporučljivo koristiti svjetiljke koje su zaštićene od vodenih mlazova u direktnom kontaktu i rade pomoću zaštitnog niskog napona (12 V).

IP zona 2 obuhvata sve preostale dijelove u vlažnom prostoru koji obično, rijetko ili samo nakratko dolaze u kontakt sa vodom, parom ili maglom.

U prostorijama sa visinom od 2,25 m, na primjer, u plafon se mogu ugraditi samo svjetiljke koje su prekrivene trajno pričvršćenom staklenom pločom ili koje rade sa zaštitnim ekstra niskim naponom (12V). To jest, kada se dodirnete, ne morate se plašiti strujnog udara. Ako je vaš plafon iznad pomenute visine, ovi bezbjednosni zahtjevi ne važe. Svjetiljke u zoni tuša i kade (stepen zaštite 0 sa IPX7) mogu da rade samo sa radnim naponom koji ne prelazi 12 V/AC (AC napon) ili 30 V/DC (DC napon).

Iznad tuša i kade (zaštitno područje 1 sa IPX5) svjetiljke mogu imati radni napon od mak. 25 V/AC ili 60 V/DC.

Vratimo se na različite IP klase. Svaki se sastoji od dva broja koja vam govore koliko je uređaj (u ovom slučaju vaša lampa) osjetljiv na prašinu i dodir (prvi broj) i koliko je gust na vodu i paru (drugi broj). Primjer takvog broja bi bio IP65. Ovo je proizvod koji ima potpunu zaštitu od dodira. Prašina ne može da prodre i zaštićena je od mlaza vode iz bilo kog pravca. Najmanja vrijednost je 0 (nula).

Upoznajte se sa IP klasama

Prva cifra se odnosi na zaštitu od kontakta i stranih predmeta. Stepeni zaštite su podijeljeni na sljedeće vrijednosti:

IP0X: Nema zaštite.

IP1X: Zaštita od stranih tijela prečnika 50 mm.

IP2X: Zaštita od stranih tijela prečnika 12 mm.

IP3X: Zaštita od stranih tijela prečnika 2,5 mm.

IP4X: Zaštita od stranih tijela prečnika 1 mm.

IP5X: Zaštita od prašine u štetnim količinama (otporan na prašinu)

IP6X: Potpuna zaštita od ulaska prašine (otporan na prašinu).

 

Druga cifra IP stepena zaštite

 

Druga cifra se odnosi na zaštitu od vlage i prodiranja vode. Stepeni zaštite su podijeljeni na sljedeće vrijednosti:

IPX0: Bez zaštite IPX1: Zaštita od vertikalnih kapljica vode.

IPX2: Zaštita od nagnutih kapljica vode (ugao < 15 stepeni).

IPX3: Zaštita od prskanja vode (ugao < 60 stepeni).

IPX4: Zaštita od prskanja vode.

IPX5: Zaštita od vodenih mlazova iz svih pravaca.

IPX6: Zaštita od jakih mlazova vode i privremenih poplava.

IPX7: Zaštita od privremenog potapanja u vodu.

IPX8: Zaštita od trajnog potapanja u vodu (vodootporan).

IPX9: Zaštita od čistača pod visokim pritiskom i parnim mlazom.

 

Koji stepen IP zaštite je potreban u kupatilu?

U suvim prostorijama zaštita od vlage igra podređenu ulogu. Stoga se mogu koristiti i svjetiljke sa stepenom zaštite IP20, koje nemaju zaštitu od prskanja vode. Međutim, u kupatilu i vlažnim prostorima nivo IP zaštite igra veću ulogu. Ovde se mora sve više očekivati  pojava vlage i prskanja vode. Zbog toga se za svetiljke postavljene u kupatilu preporučuju klase zaštite IPX4, IPX5 i IPX7.

U nastavku se informišite o još nekim važnim IP klasama:

IP20

Svjetiljke sa stepenom zaštite IP20 imaju kontaktnu zaštitu od čvrstih stranih tijela do veličine veće od 12mm. Nema zaštite od vode.

IP55

Svjetiljke sa stepenom zaštite IP55 imaju potpunu kontaktnu zaštitu i takođe su zaštićene od vodenih mlazova iz bilo kog ugla.

IP44

Svjetiljke sa stepenom zaštite IP44 su zaštićene od čvrstih stranih tijela do veličine veće od 1mm i od prskanja vode.

IP65

Svetiljke sa stepenom zaštite IP65 imaju potpunu kontaktnu zaštitu od stranih tela i od vodenih mlaza bilo kog smera.

IP54

Svetiljke sa IP54 zaštitom imaju potpunu kontaktnu zaštitu, pri čemu prašina prodire u malim količinama. Pored toga, zaštićen je od prskanja vode u bilo kom pravcu.

IP67

Svetiljke sa stepenom zaštite IP67 su otporne na prašinu i kontakt. Pored toga, svetiljke sa stepenom zaštite IP67 se privremeno zadržavaju pod vodom.

Vjerujemo da ste se putem ovog teksta upoznali sa važnosti odabira određene vrste rasvjete u kupatilu.

Kao što možete vidjeti da bi se vaša bezbjednost održala na visokom nivou potrebno je ispoštovati određene zahtijeve.

Globo Lighting je vodeći distributer rasvjetnih elemenata na tržištu, i u okviru naše ponude imamo odgovarajuće vrste rasvjete za sve zone u kupatilu i sa svim potrebnim standardima. 

Pogledajte našu ponudu.

Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje.